Monday, November 17, 2014

Hari-hari Akhir Persekolahan

Posted by Suria Hana at 4:27 PM 1 comments
Assalamualaikum dan hai semua. Pejam celik pejam celik dah masuk November. Sepanjang tahun ni macam-macam telah terjadi.dan begitu juga dengan pengalaman yang telah di timba semasa berada di SKSP. paling tak boleh lupa adalah tugasan yang diberi...haha. Tugasan ni macam wajib je di beri kepada ku. Bahagian DOKUMENTASI & FOTOGRAFI. Always okey.

Menjadi jurufoto semasa Sukan Tahunan la yang paling letih. Ke sana ke sini di bawah panahan cahaya matahari memang la. Letih oi. Habis hitam legam muka i, plus panas membakar tu menjadi punca selesema dan demam. Until now, selesema tu tak lega lagi tau. 

Cut off pasal hari sukan sekejap. Haha.

Setiap hari pergi sekolah harap dapat tengok muka seseorang. Eh, bukan i sorang je yang semangat pergi sekolah sebab tu, sorang akak ni pun sama juga macam i. Tapi i baru je baru-baru ni saja. Ahaha. Well, parking mesti kena dekat dengan kereta dia, tengok kereta pun jadi la.  Korang pun pernah kan macam ni kan? Eh, takkan setakat tu saja. Well, tugasan sebaga jurufoto membolehkan i bercakap juga la dengan 'seseorang' ni. Percakapan nya aduh irit sangat. Dalam mulut ada emas? Susah benor mau dengar suara dia. Lately, dia ada juga cakap dengan i and he started it first. tu pun boleh buat i seronok pi sekolah. Hehe. Macam gedik je kan. Gedik tapi takde la tunjuk kat situ gedik, gedik sesorang je. Hoi, malu la. Yang lain i simpan sendiri je la ye. 

Semua cikgu kat situ baik-baik belaka. Suka bawa makanan. I sampai segan. So i adala juga bawa makanan, kek, agar-agar macam tu la..selalunya desert je la. Hehe. Itu yang i suka buat dan senang. ^_6

I love to be part of the school community. 

Thursday, May 29, 2014

Hari Kokurikulum SKSP 2014

Posted by Suria Hana at 5:31 PM 0 comments
Alhamdulillah. hari Kokurikulum SKSP tahun ni berjaya di adakan pada 26 Mei 2014. Bertempatandi perkarangan tempat letak kereta para guru serta padang sekolah.

Tempat letak kereta pastinya di jadikan tapak gerai, almaklum bagi memudahkan perniagaan di jalankan, tak payah nk bawa kanopi bagai kan?

Kawasan padang pula dijadikan tempat atau kawasan pertandingan futsal dan sukaneka.


Best sangat. Dengan ceri beri yang comel berjalan, bermian sambil membeli (menghabiskan kupon).

Pada kali ni (cewah mcm sebelum dh byk kali pulak kan..hehe), aku bersama kak Salizah, Kak Ina, Kak Norma dan Kak.. (oops lupa nam,rupa ingat) bergamding bahu berjualan jagung cawan. Wah, laris banget. Hihi. Sebabnya, eden la yang kacau jagung tu sampai sedap lemak berkrim disukai ramai. Hehehe. Dan kami bergilir la mengacau ramuan istimewa jagung cawan tersebut.

 ^_^

Baiklah, takmau tulis banyak2 sangat,sat lg aku over pula. Hehe. Sila saksikan gelagat rakan-rakan serta ceri beri saya pada hari tersebut.








Sunday, April 6, 2014

Kawan gaduh-manja

Posted by Suria Hana at 2:10 AM 1 comments

Taraaa...ini kawan gaduh-manja aku. Masa gambar ini di ambil aku dan Piah belom grad. So, kita dua je la tk berjubah konvo. Haih. Silap banyak. Sebab time aku mereka semua takde pun. Dan aku sebenarnya sedih. Dalam hati memang rasa nak hujan. Tapi aku control je. Padahal sejuta harapan aku pohon moga mereka sempat datang. Satu gambar pun tk mengapa. (Oke, sekarang mata aku dah berair). dan aku harus terima yang mereka tak dapat datang masa preconvo aku.

Dan sepatutnya masa gambar ni di ambil, aku pinjam je la kan jubah org lain. Tapi, banyaknya tapi aku. Yang ada dalam kotak fikiran aku masa tu  adalah, aku takkan pakai jubah org sebelum aku konvo sendiri. Pakai jubah konvo sendiri. Bukan apa itu sebagai suntikan semangat untuk aku berjuang hingga ke titisan keringat terakhir. Dan aku pun telah berjaya. Alhamdulillah.

Cuma bila mengenang kembali diorang takdak masa konvo aku, sedih...Ituje yang mampu aku luahkan.

Thanks Azma, sepanjang aku pi balik sana awal aku menumpang umah dia. Dan dia la orang terakhir bergambar dengan aku. (Abaikan aku yg makin tembam).



Apa2 pun aku tak simpan dendam or apa2. Sebab aku faham. Sampai sekarang kami masih bertanya khabar...pastilah via Whatsapp (dah upgrade dah). kadang2 calling2 juga. hehe.

Will always love all of you.!!
<3<3

Dah berpunya ke?

Posted by Suria Hana at 1:29 AM 0 comments

Hye...apa khabar readers? Harap kalian sihat walafiat

Ini sebenarnya kisah minggu lepas, tapi hari ni baru berkesempatan menulis. Baiklah, tanpa angin menderu deras hanya angin sepoi-sepoi dari kipas angin bilik Kaunseling timbullah pertanyaan dari rakan sekerja ku.

Situasi 1
Rakan W: Fara dah ada boyfriend?
Aku : Boyfriend takde.
Rakan W: Selalu kalau artis akan cakap no comment, takkan takde kot.
Aku: Boyfriend ada, tapi special boyfriend takde. Faham kan (berkata-kata sambil gelak. Rileks sudah kan)

Situasi 2
Rakan M: Fara dah ada boyfriend?
Aku : Gelak...kenapa kak?
Rakan M: Dak la saja tanya, kot ada anak sedara yang kosong lagi ni. (senyum)
Aku: (Senyum je...malas nak panjangkan)

Situasi 3:
Akak tu tanya bagi pihak rakan yang lain. Untuk anaknya kata kakak tu. Hehe. Aku memang tak blh nak cover, aku senyum ja..nak tergelak sebenarnya. Bukan sebab lucu soalan itu, tapi sudah 3 orang tanya ni. Huwa. den tak tau nak jawab macam mana. Aku jawab je la takde bf mcm yang kat atas semua tu. Thank God, loceng bunyi dah. So aku pun bergegas nak masuk kelas. Selamat...selamat....

Situasi 4:
Ini situasi lain sikit.Tiba2 deringan telefon bimbit memecahkan kesunyian malam. Lebih kurang 11 malam camtu. Hari Jumaat.

Rakan S: Weh, Farah semalam aku mimpi hg.
Aku: Serius? Haha...memang aku gelak la.Pelik sgt aih.
Rakan S: Betul. Aku mimpi hg mai habaq kat aku yg hang ada dah bf. Siap bawa mai nak tunjuk kat aku.     Dah la hg buat belagak pulak tu. Hehe.
Aku: (masih meneruskan gelak, tapi pekup mulut la sebab nak dengar dia cerita)
Rakan S: Hang tau, frust aku. Dalam mimpi tu la aku frust.
Aku: Haha...hang ni teringat apa kt aku sampai mimpi mcm tu.
Rakan S: Aku rasa ni sebab kita pernah pi cari bunga telur untuk akak aku kot..Haha.
Aku: (Yang aku tk ty pasai apa dia lega. Aku meneruskan gelak aku je).
 Pastu, la ni hang frust ka dak?
Rakan S: Pastu aku dok tgk post hg kt FB lega sikit. Hang dh ada ka dak lagi ni?
Aku: Takdak la. Haha.
Rakan S:Lega aku. Haha.
Aku: Lawak betul...haha

*Pastu menyembang bab iv, dan lain2.


Begitulah kisah minggu lalu. Bukan nak canang kat semua orang, cuma sebagai kenangan masa hadapan. 

Hidup ini penuh liku dan warna-warni.
Jangan pernah melepaskan gembira
kerna tidak mahu melepaskan kesedihan.

p/s: Semoga aku dan rakan2 ku dapat posting nanti .  Doa juga aku dapat jodoh yang baik. Insya Allah.




Echanted

Posted by Suria Hana at 12:58 AM 0 comments
I was enchanted to meet you.

Counting all your quick remarks like passing notes in secrecy.


 "Please don't be in love with someone else."

Lyric from Enchanted by Taylor Swift.

Dear,
Deep inside my heart, i really mean it.
You please don't be in love with someone else.




Love,
Me    


Wednesday, April 2, 2014

2) What i Counseling?

Posted by Suria Hana at 11:44 PM 0 comments
Ini merupakan kata2 dari pensyarah aku. 

I will lend may shoulder and ears for you. ^_^

What is counseling? 
"Don't assume, please help people understand. So that magic is not what is expected from counselors. 
So that helping professional know their roles and not crossing boundaries. Public understand support and assistance is there for them no matter how difficult life can be. 
We help normal people facing abnormal situations.
* Adjusting and coping in transitions or contemporary crisis;
* Making changes in life;
* Making decision in life based on informed decision and;
* Helping people during tough moments
to look for immediate resources within them and support around them to ease the pain from life challenges.
Together look for skills to cope and work through issues" (Haniza Rais, 2014)





p/s: Dear 'you', you may not read these, maybe someday you will visit my page. Who knows. Always love you <3

1) What is Counseling??

Posted by Suria Hana at 11:39 PM 0 comments
Assalamualaikum and happy day.

Beberapa tahun yang lalu, ketika itu aku masih di tahun satu pengajian ku di universiti. Lewat aku dan rakan ku bermesej di telefon bimbit, dia bertanya akan kursus yang diambil di universiti. Lantas aku dengan bangganya membalas mesej tersebut begini : Aku ambil kursus kaunseling. Nak tahu apa balasan kepada jawapan murni ku itu? "Ala..kaunseling je?". Boleh tak korang rasa apa aku rasa masa tu. Nasib baik bukan face to face, kalau tak memang la aku balas sehabis mungkin. Bukan sebab marah cuma terkilan dengan segelintir individu menganggap urusan kaunseling sekadar memberi nasihat. Oh, tidak benar sama sekali. Kaunseling adalah suatu yang besar dan memerlukan sekeping hati yang murni untuk penerimaan tanpa syarat dan telinga yang sudi mendengar dengan penuh minat.

Lalu pada hari ini aku ingin bawakan bingkisan atau catatan dari pensyarah ku serta seorang yang dari bidang kaunseling berbicara tentang Apa itu kaunseling?

Taken from Surenthiran Pillai's photos
For those who assume "Counseling" is easy & its just talking / advising ...
Kindly take note what is in a counselor's mind "During a Counseling Session"
Inside a Counselor's mind
- Ensure the client is comfortable
- Brief what & how counseling works
- Listen to client's issue
- Feel what clients goes through (empathy)
- Encourage client to talk via applying counseling skills such as paraphrasing,
reflecting, summarizing, asking open ended / closed ended question
- Focus on the issue & conceptualize of a root cause / main issue
- Read client's body language & judge if true or false points
- Apply a counseling theory in discussing the issue
- Guide the client towards a varied perspective
- Motivate the client
- Disputing with & Answering to the client
- Ensuring the client finds the root cause of the issue
- Navigating towards resolving the issue
- Handle rejection of view or relapse
- Assuring client of their potential
- Closing a session in the available time frame with summary
- Ensure discussion is professional, ethical & non maleficent or indoctrinating
- Manage break out of emotions / diagnose for reference
- Remember all the above to prepare the sessions report
- Think of possible reference if necessary
The above are a few of what runs in a counselor's mind all during the session !
"What was the assumption about counseling again ???
Kindly do understand the relevance, importance & nobleness of the Counseling Profession ! It's a helping professions which saves lives & gives a better meaning to it !

*bersambung di lembaran baru*

Monday, March 31, 2014

Kasih Padamu Ya Rasulullah

Posted by Suria Hana at 9:31 PM 0 comments

Bait kata yang indah
Lagu menari merdu 
Menjadi halwa telinga
Buat hati syahdu terkenangkan KekasihNYA.

Friday, March 14, 2014

Cerita Kad kahwin

Posted by Suria Hana at 5:36 PM 0 comments
Aku baru saja beli buku/ antologi cerpen sebagai hadiah untuk diri sendiri. Dah lama nak beli pon. Tara ini la buku tersebut....
Dan tiba2 mula la aku berangan untuk buat kad jemputan kahwin seperti muka depan buku di atas. Cantik kan? Comel.

P/s : Masih menunggu sang arjuna kayangan turun ke bumi bersama lamaran.

Sunday, March 9, 2014

Syukur dengan nikmat Mu

Posted by Suria Hana at 12:28 AM 0 comments
Alhamdulillah. Genap aku berusia 26 tahun. Lama dah menumpang di bumi Allah ini. Aku berharap tahun ini lebih baik...semoga urusan temuduga aku berjalan dengan lancar,semoga mudah aku di 'posting 'kan. Dan yang paling penting semoga jodoh menjengah aku. Dan lagi,semoga hati aku lembut menerima. Insya Allah.

Kenangan pada yang jauh di pulau mana mungkin senang aku padam kan.
Aku mahu sebuah realiti.
Aku berdoa semoga dia untuk ku.
Jika bukan dia, aku amat percaya Allah simpan seseorang yang lebih baik untuk ku.
Semoga aku menjadi hamba yang redha.

Walau hati pedih
Walau langit terus menangis
Hati ku pejalkan
Agar bisa melalui segala onqk duri- suriahana

Monday, March 3, 2014

Guru Ganti

Posted by Suria Hana at 3:29 PM 0 comments
Assalamualaikum..
hye readers! How are you? I hope you are in pink health.

Ahamdulillah..dah nak masuk bulan ketiga aku menjadi guru ganti. Aku mengajar di sebuah sekolah yang berdekatan dengan rumah aku je. Baru lima minit bermotosikal dah sampai sekolah. Mengajar di sekolah rendah pada aku agak mencabar...bajet macam sekolah menengah senang je kan.

So kat sini saja la nak kongsi sikit pengalaman tu plus nak mendiarikan memori yang di kutip kat sini. Mengajar pelajar sekolah rendah cabarannya lain sikit, sebabnya diorang ni clean, maksudnya kita kena ajar dari basic. Ada juga yang cepat faham. Satu sebab depa memang terang hati, satu lagi sebab pi tusyen dah. Aku sangat2 berusaha untuk menjadikan pengajaran aku seronok. Aku takmau la asyik masuk mengajar saja. kan...macam tak best ja. No fun.

Tapi ada juga pelajar yang mungkin saja nak attention kan..macam2 peel kata orang Kedah. Well, tak mengapa semua tu. Cuma bila kelas yang banyak mulut ni susah sikit, sebabnya kita nak cakap dia pun nak cakap. Tudia penat la kan...nak nak sekarang musim panas ni...jenuh kuatkan suara. Kalau nyanyi lagu syok juga. Haha.

Aku sekarang ajaq Math, DST dan PJ. Fuyooo...penat meh. Takpe2. Kalau time PJ depa mesti kalut nak tanya aku nak ajaq apa. Jenuh  pikiaq. Dah la tk reti sangat PJ ni. hehe. Depa tak tau ka cikgu depa nak kena ikut RPT. Hadoi la. So kepala otak kena kreatif sikit. Kadang i cakap memain dengan diorang nak belajar berenang. Memang ada pon dalam buku teks. Cuma kat sekolah mana ada kolam, i kata la kita berenang dalam kolam ikan. Hehe. Depa dah tau dah i trick depa. Kiki.

Bila nama budak, mesti mulut manis kan. Cikgu comel, cikgu pakai lawa- pokoknya sekolah rendah ke sekolah menengah ke dah pandai mulut manis. Hehe. Cuma kat sekolah rendah budak perempuan dan lelaki mulut manis. kalau sekolah menengah budak lelaki la kan.
Takpa, kadang2 kita mau juga dengar ayat bergula manis ni kan. So, hari kita akan seronok sikit.

Cukup la dulu cerita di sekolah kan. ^_^

 

Kanvas Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea