Sunday, April 6, 2014

Kawan gaduh-manja

Posted by Suria Hana at 2:10 AM 1 comments

Taraaa...ini kawan gaduh-manja aku. Masa gambar ini di ambil aku dan Piah belom grad. So, kita dua je la tk berjubah konvo. Haih. Silap banyak. Sebab time aku mereka semua takde pun. Dan aku sebenarnya sedih. Dalam hati memang rasa nak hujan. Tapi aku control je. Padahal sejuta harapan aku pohon moga mereka sempat datang. Satu gambar pun tk mengapa. (Oke, sekarang mata aku dah berair). dan aku harus terima yang mereka tak dapat datang masa preconvo aku.

Dan sepatutnya masa gambar ni di ambil, aku pinjam je la kan jubah org lain. Tapi, banyaknya tapi aku. Yang ada dalam kotak fikiran aku masa tu  adalah, aku takkan pakai jubah org sebelum aku konvo sendiri. Pakai jubah konvo sendiri. Bukan apa itu sebagai suntikan semangat untuk aku berjuang hingga ke titisan keringat terakhir. Dan aku pun telah berjaya. Alhamdulillah.

Cuma bila mengenang kembali diorang takdak masa konvo aku, sedih...Ituje yang mampu aku luahkan.

Thanks Azma, sepanjang aku pi balik sana awal aku menumpang umah dia. Dan dia la orang terakhir bergambar dengan aku. (Abaikan aku yg makin tembam).



Apa2 pun aku tak simpan dendam or apa2. Sebab aku faham. Sampai sekarang kami masih bertanya khabar...pastilah via Whatsapp (dah upgrade dah). kadang2 calling2 juga. hehe.

Will always love all of you.!!
<3<3

Dah berpunya ke?

Posted by Suria Hana at 1:29 AM 0 comments

Hye...apa khabar readers? Harap kalian sihat walafiat

Ini sebenarnya kisah minggu lepas, tapi hari ni baru berkesempatan menulis. Baiklah, tanpa angin menderu deras hanya angin sepoi-sepoi dari kipas angin bilik Kaunseling timbullah pertanyaan dari rakan sekerja ku.

Situasi 1
Rakan W: Fara dah ada boyfriend?
Aku : Boyfriend takde.
Rakan W: Selalu kalau artis akan cakap no comment, takkan takde kot.
Aku: Boyfriend ada, tapi special boyfriend takde. Faham kan (berkata-kata sambil gelak. Rileks sudah kan)

Situasi 2
Rakan M: Fara dah ada boyfriend?
Aku : Gelak...kenapa kak?
Rakan M: Dak la saja tanya, kot ada anak sedara yang kosong lagi ni. (senyum)
Aku: (Senyum je...malas nak panjangkan)

Situasi 3:
Akak tu tanya bagi pihak rakan yang lain. Untuk anaknya kata kakak tu. Hehe. Aku memang tak blh nak cover, aku senyum ja..nak tergelak sebenarnya. Bukan sebab lucu soalan itu, tapi sudah 3 orang tanya ni. Huwa. den tak tau nak jawab macam mana. Aku jawab je la takde bf mcm yang kat atas semua tu. Thank God, loceng bunyi dah. So aku pun bergegas nak masuk kelas. Selamat...selamat....

Situasi 4:
Ini situasi lain sikit.Tiba2 deringan telefon bimbit memecahkan kesunyian malam. Lebih kurang 11 malam camtu. Hari Jumaat.

Rakan S: Weh, Farah semalam aku mimpi hg.
Aku: Serius? Haha...memang aku gelak la.Pelik sgt aih.
Rakan S: Betul. Aku mimpi hg mai habaq kat aku yg hang ada dah bf. Siap bawa mai nak tunjuk kat aku.     Dah la hg buat belagak pulak tu. Hehe.
Aku: (masih meneruskan gelak, tapi pekup mulut la sebab nak dengar dia cerita)
Rakan S: Hang tau, frust aku. Dalam mimpi tu la aku frust.
Aku: Haha...hang ni teringat apa kt aku sampai mimpi mcm tu.
Rakan S: Aku rasa ni sebab kita pernah pi cari bunga telur untuk akak aku kot..Haha.
Aku: (Yang aku tk ty pasai apa dia lega. Aku meneruskan gelak aku je).
 Pastu, la ni hang frust ka dak?
Rakan S: Pastu aku dok tgk post hg kt FB lega sikit. Hang dh ada ka dak lagi ni?
Aku: Takdak la. Haha.
Rakan S:Lega aku. Haha.
Aku: Lawak betul...haha

*Pastu menyembang bab iv, dan lain2.


Begitulah kisah minggu lalu. Bukan nak canang kat semua orang, cuma sebagai kenangan masa hadapan. 

Hidup ini penuh liku dan warna-warni.
Jangan pernah melepaskan gembira
kerna tidak mahu melepaskan kesedihan.

p/s: Semoga aku dan rakan2 ku dapat posting nanti .  Doa juga aku dapat jodoh yang baik. Insya Allah.




Echanted

Posted by Suria Hana at 12:58 AM 0 comments
I was enchanted to meet you.

Counting all your quick remarks like passing notes in secrecy.


 "Please don't be in love with someone else."

Lyric from Enchanted by Taylor Swift.

Dear,
Deep inside my heart, i really mean it.
You please don't be in love with someone else.




Love,
Me    


Wednesday, April 2, 2014

2) What i Counseling?

Posted by Suria Hana at 11:44 PM 0 comments
Ini merupakan kata2 dari pensyarah aku. 

I will lend may shoulder and ears for you. ^_^

What is counseling? 
"Don't assume, please help people understand. So that magic is not what is expected from counselors. 
So that helping professional know their roles and not crossing boundaries. Public understand support and assistance is there for them no matter how difficult life can be. 
We help normal people facing abnormal situations.
* Adjusting and coping in transitions or contemporary crisis;
* Making changes in life;
* Making decision in life based on informed decision and;
* Helping people during tough moments
to look for immediate resources within them and support around them to ease the pain from life challenges.
Together look for skills to cope and work through issues" (Haniza Rais, 2014)





p/s: Dear 'you', you may not read these, maybe someday you will visit my page. Who knows. Always love you <3

1) What is Counseling??

Posted by Suria Hana at 11:39 PM 0 comments
Assalamualaikum and happy day.

Beberapa tahun yang lalu, ketika itu aku masih di tahun satu pengajian ku di universiti. Lewat aku dan rakan ku bermesej di telefon bimbit, dia bertanya akan kursus yang diambil di universiti. Lantas aku dengan bangganya membalas mesej tersebut begini : Aku ambil kursus kaunseling. Nak tahu apa balasan kepada jawapan murni ku itu? "Ala..kaunseling je?". Boleh tak korang rasa apa aku rasa masa tu. Nasib baik bukan face to face, kalau tak memang la aku balas sehabis mungkin. Bukan sebab marah cuma terkilan dengan segelintir individu menganggap urusan kaunseling sekadar memberi nasihat. Oh, tidak benar sama sekali. Kaunseling adalah suatu yang besar dan memerlukan sekeping hati yang murni untuk penerimaan tanpa syarat dan telinga yang sudi mendengar dengan penuh minat.

Lalu pada hari ini aku ingin bawakan bingkisan atau catatan dari pensyarah ku serta seorang yang dari bidang kaunseling berbicara tentang Apa itu kaunseling?

Taken from Surenthiran Pillai's photos
For those who assume "Counseling" is easy & its just talking / advising ...
Kindly take note what is in a counselor's mind "During a Counseling Session"
Inside a Counselor's mind
- Ensure the client is comfortable
- Brief what & how counseling works
- Listen to client's issue
- Feel what clients goes through (empathy)
- Encourage client to talk via applying counseling skills such as paraphrasing,
reflecting, summarizing, asking open ended / closed ended question
- Focus on the issue & conceptualize of a root cause / main issue
- Read client's body language & judge if true or false points
- Apply a counseling theory in discussing the issue
- Guide the client towards a varied perspective
- Motivate the client
- Disputing with & Answering to the client
- Ensuring the client finds the root cause of the issue
- Navigating towards resolving the issue
- Handle rejection of view or relapse
- Assuring client of their potential
- Closing a session in the available time frame with summary
- Ensure discussion is professional, ethical & non maleficent or indoctrinating
- Manage break out of emotions / diagnose for reference
- Remember all the above to prepare the sessions report
- Think of possible reference if necessary
The above are a few of what runs in a counselor's mind all during the session !
"What was the assumption about counseling again ???
Kindly do understand the relevance, importance & nobleness of the Counseling Profession ! It's a helping professions which saves lives & gives a better meaning to it !

*bersambung di lembaran baru*
 

Kanvas Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea